Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Τα κρητικά παραδοσιακά κάλαντα

Εδώ και μέρες μαθαίνουμε τα παραδοσιακά μας κάλαντα γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε την παράδοσή μας και να γνωρίσουμε ήθη και έθιμα του τόπου μας!
Στόχος μας ..... να βγούμε να τα πούμε στη γειτονιά ...παραδοσιακά ..όπως το έκαναν παλιά...χωρίς χρήματα...αθώα,αγνά ....όπως άλλωστε ταιριάζει στις παιδικές ψυχούλες....με ένα καλάθι στο χέρι για κεράσματα και ένα τριγωνάκι!!
Πρώτα πήγαμε δίπλα , στο 1ο Δημοτικό σχολείο Αγ.Μαρίνας όπου είχαμε συννενοηθεί με την          Δ/ντρια του σχολείου!!Όμως δεν περιμέναμε τέτοια υποδοχή....ούτε εμείς αλλά φαντάζομαι ούτε και τα παιδιά του Δημοτικού είχαν ενημερωθεί γιατί η έκπληξη στα μάτια όλων ήταν απερίγραπτη! Χτύπησε το κουδούνι και βγήκαν όλα τα παιδιά φορώντας ένα κόκκινο σκουφάκι...αφού συγκεντρώθηκαν  όλα μαζί στον αύλειο χώρο τους είπαμε τα παραδοσιακά κρητικά κάλαντα





και μετά μας τραγούδησαν και αυτά τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς...
.
Η παρουσία του Άη Βασίλη που μας μοίρασε δωράκια(προσφορά από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου)ήταν μεγάλη έκπληξη αλλά και τα κεράσματα πολλά!!
Kουραμπιέδες,μελομακάρονα,ντόνατς...τα παιδάκια μας δεν πίστευαν στα μάτια τους!!Αφού τους ευχαριστήσαμε ,τους ευχηθήκαμε καλές γιορτές και συνεχίσαμε....επόμενος προορισμός ...τα καφενεία στην πλατεία ..όπου ήταν γεμάτα κόσμο!!Συγκινήθηκαν και αυτό φαινόταν στα πρόσωπά τους γιατί ίσως τους ξαναθυμήσαμε παλιές καλές εποχές...ιδιαίτερα όταν έβγαλαν να μας δώσουν χρήματα και εμείς δεν τα δεχτήκαμε .....δεχτήκαμε όμως τις καραμέλες!!
Γυρίσαμε όλη τη γειτονιά παρόλο που ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας αλλά τουλάχιστον δεν έβρεχε!!









Φυσικά το καλάθι μας γέμισε καλούδια....πορτοκάλια,μήλα,αχλάδια,κάστανα, αμύγδαλα,καραμέλες....αλλά και τζόκερ....στο προπατζίδικο που πήγαμε επειδή δεν είχαν γλυκίσματα μας κέρασαν τζόκερ(ευχηθήκαμε να κερδίσουμε για να φτιάξουμε ένα σύγχρονο
Νηπ/γείο !!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: