Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Το έθιμο του χριστόψωμου

Άλλο ένα έθιμο που μάθαμε ήταν το ζύμωμα του χριστόψωμου....
"μα γιατί νομίζετε ότι το λέμε χριστόψωμο;"..."είναι το ψωμί του Χριστούλη"και το φτιάχνουμε τα Χριστούγεννα...είπαν τα περισσότερα...
συνταγη για χριστοψωμο

"το Χριστόψωμο είναι ένα από τα πιο όμορφα και πιο παλιά έθιμα των Χριστουγέννων. Από τις προετοιμασίες της παραμονής των Χριστουγέννων, πιο χαρακτηριστική είναι εκείνη που αναφέρεται στο ζύμωμα του Χριστόψωμου. Το ζύμωμα του Χριστόψωμου θεωρείται έργο θείο και είναι έθιμο καθαρά χριστιανικό. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τη ζύμη με ιδιαίτερη ευλάβεια και υπομονή την παραμονή των Χριστουγέννων, με ειδική μαγιά, που περιέχει και αποξηραμένο βασιλικό.Πρόκειται για ένα στρογγυλό ψωμί, φτιαγμένο με διάφορα υλικά και περίτεχνα διακοσμημένο. Οι διάφορες αλλαγές του Χριστόψωμου οφείλονται στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του.Όσον αφορά τη διακόσμηση, θα βρούμε Χριστόψωμα με ποικίλο στόλισμα ανάλογα με την περιοχή. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όμως, χρησιμοποιούνται για το στόλισμα καρύδια και γαρύφαλλα για το στόλισμα, και τις περισσότερες φορές υπάρχει ένας μεγάλος σταυρός φτιαγμένος από ζυμάρι που χωρίζει το Χριστόψωμο στα τέσσερα. Με ζυμάρι φτιάχνονται επίσης διάφορα σχέδια επάνω στο ψωμί που ποικίλουν από τόπο σε τόπο.

Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να ζυμώσουμε το δικό μας χριστόψωμο στον φούρνο του κ.Μαρίνου και της κ. Λίτσας(γονείς).Αφού μας έβαλαν τους ανάλογους σκούφους, μας έδειξαν τα υλικά που θα χρησιμοποιούσαμε..ζάχαρη,νερό,αλεύρι,μαγιά,μαχλέπι,αυγά,βούτυρο και προζύμι..για το στόλισμα θα βάζαμε καρύδια και γαρύφαλλα... 










 Εμείς αποφασίσαμε να τα πλάσουμε στρογγυλά και να βάλουμε το καρύδι στη μέση και πολύ σουσάμι από πάνω και τα αφήσαμε να φουσκώσουν..



Ξεναγηθήκαμε στη συνέχεια στον φούρνο...είδαμε την ζυγαριά που ζυγίζει τη ζύμη...
το μεγάλο μίξερ που ζυμώνει πολλά υλικά μαζί....τον φούρνο που τα ζεσταίνει...αλλά και τον φούρνο που τα ψήνει....




 Στο τέλος μας κέρασαν κεϊκάκια πεντανόστιμα...τους ευχαριστήσαμε και τους ευχηθήκαμε Καλά Χριστούγεννα!!
Επειδή όμως άργησαν να ψηθούν θα τα δώσουμε αύριο ..παρόλο που μοσχομύρισε η τάξη!!

και μια ασκησούλα για το γράμμα Χ....για να μην ξεχνιόμαστε!!













 

Μάθαμε ότι είναι σύνθετη λέξη..αποτελείται δηλ. από δύο λεξούλες..."το ψωμί" και "τον Χριστό"...βρήκαμε και άλλες τέτοιες λέξεις...και μάθαμε και το γράμμα Χ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: